___VETERINARSKI SPECIJALISTIČKI INSTITUT - KRALjEVO
Pretraga:
ENG SRB WEBMAIL

  ..................................AKTUELNO   .....................................OKO NAS   .......................................INSTITUT  
 

POJAVA NOVOG VIRUSA PREŽIVARA U EVROPI -ŠMALENBERG VIRUS (SCHMALLENBERG VIRUS)

Šmalenberg virus(ŠV) je nedavno otkriven u Nemačkoj (novembar 2011.), a od tada je prijavljena njegova pojava u Holandiji, Francuskoj, Belgiji, Italiji i Luksemburgu.

ŠV pripada familiji Bunyaviridae, rodu Orthobunyavirus, a genetska sličnost mu je najveća sa Shamonda virusom u okviru Simbu serogrupe virusa.

Ovaj virus je najčešće utvrđen kod obolelih domaćih preživara (goveda, ovce, koze). Smatra se da se uzročnik prenosi vektorima (komarcima i komarčićima iz familije Culicoides), a takođe je utvrđeno i vertikalno prenošenje (transplacentarno). Ogledi o horizontalnom prenošenju virusa su u toku i podaci još uvek nisu dostupni. Iako se za sada raspolaže sa malo podataka o prenošenje ovog virusa, smatra se da je rizik od prenošenja ovog virusa na ljude mali.


 

ORALNA VAKCINACIJA LISICA PROTIV BESNILA

Da bi se iskorenilo besnilo u Srbiji, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva u vodoprivrede, Uprava za veterinu u saradnji sa Evropskom komisijom planira da sprovede prolećne i jesenje kampanje oralne vakcinacije lisica na području cele zemlje. Mamci koji sadrže hranu primamljivog mirisa i ukusa za lisice i druge divlje mesojede u čijoj se unutrašnjosti nalazi kapsula sa rastvorom vakcine protiv besnila. Oni će biti distribuirani iz vazduha na teritoriji cele zemlje izuzev naseljenih mesta i gradova. Kampanja vakcinacije trajaće od jeseni 2010. godine u narednih pet godina, dva puta godišnje, na proleće i na jesen.


 

POČETAK MONITORINGA EFIKASNOSTI ORALNE VAKCINACIJE DIVLJIH MESOJEDA PROTIV BESNILA I DIVLJIH SVINJA NA PRISUSTVO VIRUSA KLASIČNE KUGE SVINJA
Nakon završene jesenje kampanje oralne vakcinacije divljih mesojeda protiv besnila, počela je provera efikasnosti vakcinacije, dostavljanjem ciljnih životinja u ustanove koje su određene od starane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Veterinarski specijalistički institut Kraljevo je određen za proveru efekisanosti vakcinacije na području Raškog, Rasinskog, Moravičkog, Zlatiborskog,Pčinjskog, Jablaničkog,Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga. Takođe, je počela i provera odstreljenih divljih svinja prisustvo virusa klasične kuge svinja.