Poseta delegacije iz Kazahstana

Objavljen Pravilnik o utvrđivanju Programa mera zdravstvene zaštite životinja za 2018. godinu
23. 02. 2018.
Objavljen Pravilnik o utvrđivanju Programa mera zdravstvene zaštite životinja za 2018. godinu
23. 02. 2018.

Poseta delegacije iz Kazahstana

U periodu od 22. do 26. januara 2018. godine, u Veterinarskom specijalističkom institutu “Kraljevo” boravila je delegacija iz Kazahstana koju su činile kolege iz nacionalnog centra za veterinarstvo (National Reference Center for Veterinary), Republičke veterinarske laboratorije (Republic Veterinary Laboratory) i Kazahstanskog naučno-istraživačkog veterinarskog instituta (Kazakh Scientific Research Veterinary Institute). Poseta je upriličena u dogovoru nadležnih ministarstava Kazahstana i Republike Srbije u cilju razmene iskustava u postupku kontrole zarazne bolesti Nodularni dermatitis (LSD-Lumpy Skin Disease).

Tokom posete gostima iz Kazahstana pružena je obuka u oblasti molekularnih, seroloških i patohistoloških metoda za detekciju i diferencijaciju LSD i Capripox virusa kao i obuka u pogledu mera za rano otkrivanje, sprečavanje širenja, kontrolu kretanja, suzbijanje i iskorenjivanje ove bolesti.

Ujedno, kolege iz Kazahstana su imali priliku da se, kroz video prezentaciju i u neposrednom razgovoru, upoznaju sa istorijatom našeg instituta, pređašnjim rezultatima, opremskim i kadrovskim kapacitetima i delom planova za buduće vreme. Kolege iz Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predstavile su organizaciju veterinarske službe i mere i aktivnosti sprovedene tokom pojave bolesti u Republici Srbiji 2016. godine. Gosti su uzvratili prezentacijom svojih kapaciteta i sistema organizacije veterinarske službe u svojoj zemlji.
Zajednički je zaključak da je ova poseta prvi korak u uspostavljanju dugoročne saradnje između naših institucija, te da bi sledeći bio usaglašavanje teksta sporazuma o saradnji i njegovo potpisivanje. Konstatovano je da bi ključni oblici dalje saradnje trebali biti obuke za mlade stručnjake i zajedničko publikovanje naučnih i stručnih radova.

Slobodno vreme iskorišćeno je za posetu Manastiru Žiča i Vrnjačkoj Banji, kao i za neobavezno druženje. Prema rečima gostiju, iz našeg instituta, ali iz Kraljeva i Srbije, nose najlepše utiske sa posebnim naglaskom na srdačnost i gostoprimstvo.

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pružila je punu podršku u pripremi i realizaciji ove posete.