Održani epizootiološki sastanci

Poseta laboratoriji “AGRIVALYS 71”
05. 04. 2018.
Poseta Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane sa gostima
24. 04. 2018.

Održani epizootiološki sastanci

Po objavljivanju Pravilnika o utvrđivanju Programa mera zdravstvene zaštite životinja za 2018. godinu kao i pratećih planova i uputstava, stekli su se uslovi za otpočinjanje kampanjskih aktivnosti na realizaciji ovih poslova. Prema ustaljenoj praksi, u oraganizaciji Veterinarskog specijalističkog instituta “Kraljevo”, i republičke veterinarske inspekcije, organizovani su epizootiološki sastanci sa predstavnicima veterinarskih subjekata kojima su dodeljni poslovi iz Programa mera. Za zlatiborsko epizootiološko područje (Zlatoborski okrug), satanak je održan u sredu, 04.04.2018. godine u Užicu, a za raško (Raški, Moravički i Rasinski okrug) dan kasnije, 05.04.2018. godine.

Prema utvrđenom dnevnom redu na sastancima je razmatrana aktuelna epizootiološka situacija i razmatran Pravilnik o utvrđivanju Programa mera. Poseban akcenat stavljen je na sprovođenje imunoprofilaktičkih mera u optimalnom obimu i dinamici. Kolege su upoznate i sa novim softverskim paketom u Unosnoj formi za registraciju ovaca i koza koji je pripremila Uprava za veterinu a u cilju efikasnijeg praćenja sprovođenja ovih poslova.

U okviru tačke razno najveći deo diskusije odnosio se na način uplate  naknada koje su propisane članom 140. Zakona o veterinarstvu. Neposredno pre sastanka, Uprava za veterinu je svim vetrinarskim organizacijama prosledila obaveštenje po ovom pitanju, sa autentičnim tumačenjem Ministarstva finansija.