Посета Федералном истраживачком центру за вирусологију и микробиологију (ФЦИВиМ) Покров и Самара

Посета представника Канцеларије Светске здравствене организације у Србији
25. 08. 2018.
Још један доктор наука у Ветеринарском специјалистичком институту „Краљево“
03. 04. 2019.

Посета Федералном истраживачком центру за вирусологију и микробиологију (ФЦИВиМ) Покров и Самара

У периоду од 10. до 14. септембра 2018. године др Дејан Видановић, и Бојана Тешовић, ДВМ, су боравили у радној посети Федералном истраживачком центру за вирусологију и микробиологију Покров, Русија. Током сусрета са представницима управе и шефовима лабораторија, др Видановић је представио ВСИ Краљево, као и наша искуства у дијагностици, сузбијању и ерадикацији нодуларног дерматита у Србији у 2016. години.

Експерти из ФЦИВиМ су на представили свој рад у дијагностици нарочито опасних заразних болести са посебним освртом на дијагностику, сузбијање и искорењивање Афричке куге свиња. Лабораторије ФЦИВиМ су опремљене најсавременијом опремом а особље је високо квалификовано и има дугогодишње искуство у дијагностици заразних болести. Демонстрација и практична обука наших стручњака у  дијагностици афричке куге свиња је од великог значаја због велике опасности да се болест ускоро појави и у нашој земљи.

Осим посете базном Институту у Покрову, др Дејан Видановић и Бојана Тешовић су посетили и испоставу у Самари где су са колегама из Института у Самари разменили практична искуства у дијагностици нодуларног дерматита. Организована је и посета фармама са оболелим говедима где су домаћини демонстрирали начин сузбијања ове болести у Русији.

Посета ФЦИВиМ је искоришћена да се са домаћинима разговара и о будућој сарадњи и размени научника у оквиру краткорочних програма.