Састанак Националних референтних лабораторија за авијарну инфлуенцу и Њукастл болест земаља чланица ЕУ

Посета Федералном истраживачком центру за вирусологију и микробиологију (ФЦИВиМ) у Покрову
21. 06. 2019.
40 година Ветеринарског специјалистичког института Краљево
09. 10. 2019.

Састанак Националних референтних лабораторија за авијарну инфлуенцу и Њукастл болест земаља чланица ЕУ

У граду Падови, у Италији, где се налази седиште нове референтне лабораторије ЕУ за авијарну инфлуенцу и Њукастл болест живине (након процеса изласка Велике Британије из ЕУ, лабораторија у Вејбридзу је престала да буде референтне за ЕУ), одржан је у периоду од 19 до 21 јуна, 25 годишњи састанак „Националних референтних лабораторија за авијарну инфлуенцу и Њукастл болест земаља чланица ЕУ“.

На овом скупу је, као и у претходном низу година, своје учешће узела и Национална референтна лабораторија Републике Србије, која ради у оквиру Ветеринарског специјалистичког института „Краљево“ у Краљеву. На овом дводневном скупу, је уз анализу остварених резултата међулабораторијског испитивања компетентности, одржана и серија предавања, свих тренутно најеминентијих светских екперата за ову област.

На годишњем састанку европских и светских екперата, нашу националну референтну лабораторију је представљао Др Миланко Шеклер. Као и свих предходних година, резултати завршеног међулабораторијског испитивања током 2019. године, су сврстали нашу лабораторију у категорију најбољих.

Тим националне референтне лабораторије Републике Србије из ВСИ „Краљево“у Краљеву, кога чине Др Дејан Видановић, Бојана Тешовић, ДВМ и Др Миланко Шеклер, са успехом наставља да одржава и развија овај важан сегмент ветеринарске службе Републике Србије, те им на томе, овом приликом честитамо.