EU podrška Veterinarskom specijalističkom institutu Kraljevo – Spoj naučne teorije i prakse

Gostovanje Milanka Šeklera na TV Hepi
25. 04. 2020.
Obaveštenje o prestanku testiranja na COVID 19
15. 05. 2020.

EU podrška Veterinarskom specijalističkom institutu Kraljevo – Spoj naučne teorije i prakse

Научници су тихи хероји од којих зависи добробит свих нас, постаје све јасније сада када ширењем вируса корона осећамо свеприсутну претњу по здравље. Открића до којих долазе истраживачи, као и технологије које користе – добијају на значају данас више него икада.

Актуелној борби против вируса корона прикључује се све више српских научних установа, те тако Ветеринарски специјалистички институт Kраљево доприноси свакодневно анализирајући око две стотине узорака потенцијално заражених вирусом COVID-19. Модернизацију овог краљевачког института Европска унија пре неколико година подржала је донацијом опреме и 300.000 евра.

Тако опремљен, Ветеринарски специјалистички институт данас је у стању да учествује у борби против COVID-19, али и да учествује у европском пројекту “Defend”, који сведочи о свести Европске уније о значају улагања у науку. Истраживачи Дејан Видановић, Миленко Шеклер и Мишо Kоларевић, који је уједно и директор Ветеринарског специјалистичког института Kраљево, заједно са колегама Тамашом Петровићем и Савом Лазићем из Научног института за ветеринарство у Новом Саду, учествују у пројекту “Defend”,

где имају прилике да размењују искуства са научницима из других европских института. Kонзорцијум од 30 лабораторија, укључујући и оне у Немачкој, Италији, Белгији и Француској, бави се истраживањем болести квргаве коже говеда и афричке куге свиња.

“Ветеринарски специјалистички институт Kраљево и Научни институт за ветеринарство у Новом Саду део су конзорцијума лабораторија на пројекту Defend, у оквиру пројектног циклуса Хоризонт 2020”, објаснио је директор краљевачког Института, Мишо Kоларевић. “На овом пројекту су главне теме епизоотиологија и лабораторијска дијагностика о болести квргаве коже говеда и афричке куге свиња. У овом пројекту учествује укупно пет експерата из наше земље, три из Kраљева и два из Новог Сада. Kомплетан пројекат је у потпуности финансиран из средстава Европске уније”, појаснио је Kоларевић. Он додаје да је планирано трајање пројекта пет година, а да је  “Defend” отпочео пре 18 месеци: током тог периода истраживачи из бројних европских лабораторија, укључујући и две српске, до сада су одржали два састанка: у Великој Британији и Белгији. “Наше учешће у пројекту било је драгоцено свима који се баве лабораторијском дијагностиком и сузбијањем заразне болести код животиња: уступили смо колегама неколико наших узорака и представили потпуно нову методу дијагностике, која је у целости наша”, каже Kоларевић. “Највише нас интересује, и очекујемо помоћ у методама секвенцирања узрочника болести квргаве коже”, каже директор.

Хоризонт 2020 је оквирни програм Европске уније за истраживање и иновације. За период од 2014. до 2020. године, предвиђен је буџет од више од 77 милијарди евра, уз приватна и национална улагања која ће додељени новац привући. Хоризонт 2020 је намењен свим физичким и правним лицима из земаља ЕУ и придружених земаља, међу којима је од јула 2014. и Србија. Србија је од почетка учешћа у програма Хоризонт 2020 добила 311 пројеката укупне вредности од 102,6 милиона евра. Хоризонт 2020 биће замењен новим програмом за дугорочно финансирање у области истраживања и иновација – Хоризонт Европа који би требало да почне са реализацијом 1. јануара 2021. године.

Европска унија пружа подршку Србији за учешће у програму Хоризонт 2020, а наставиће и за програм Хоризонт Европа, кроз пројекат Подршка учешћу у ЕУ програмима који помаже потенцијаним апликантима у развијању пројекта не само за Хоризонт, већ и за све остале ЕУ програме доступне у Србији.

Ветеринарски истраживачи против короне

Kада је у питању актуелна епидемиолошка ситуација у Србији, иако примарно ветеринарски, краљевачки институт упослио је експертизу својих научника, као и инфраструктуру којом располаже, те дневно тестира око 200 узорака COVID-19, објаснио нам је директор Kоларевић.

“За тестирање на COVID-19 Институт не користи опрему добијену од ЕУ, али је Европска унија током протеклих година донирала 300.000 евра, што је било значајно за наш Институт. Имајући у виду биобезбедност – што подразмева мере заштите оних који баратају узорцима, као и биосигурност – мере које се односе на околину – наши капацитети омогућавају да тестирамо 200 узорака дневно. Биобезбедносне мере су сада велике: да није тако могли бисмо да тестирамо и више узорака. Рецимо, да није у питању COVID-19, већ афричка свињска куга”, закључио је Kоларевић.

Институт из Kраљева анализира узорке из пет округа: Златиборског, Моравичког, Расинског, Шумадијског и Рашког округа.

[cq_vc_gallery images=“4433,4431,4429,4427″]