SRBATOM donirao vrednu opremu Veterinarskom specijalističkom institutu ”Kraljevo” s ciljem brzog detektovanja korona virusa

Bosna i Hercegovina i Srbija uspešno uradile karakterizaciju virusa COVID-19 uz podršku IAEA/FAO
30. 08. 2020.
U Veterinarskom specijalističkom institutu Kraljevo održana simulacijska vežba
04. 12. 2020.

SRBATOM donirao vrednu opremu Veterinarskom specijalističkom institutu ”Kraljevo” s ciljem brzog detektovanja korona virusa

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије  (СРБАТОМ) донирао је Ветеринарском специјалистичком институту ”Краљево” опрему и материјале за брзу детекцију вируса COVID-19.

Директор СРБАТОМ-а Слађан Велинов је навео да ово неће бити једина донација за ВСИ ”Краљево” истакнувши „Вредност опреме која је до сада стигла, износи око 80.000 евра, али верујемо да ће у наредном периоду када стигна сва планирана опрема, вредност бити и преко 100.000 евра“. Велинов је додао и то да СРБАТОМ интензивно сарађује са Међународном агенцијом у Бечу од које су и добили донације, а све у циљу ефикасне примена нуклеарне технологије за брзо детектовање вируса корона ради контролисања растућег броја заражених.

Градоначелник Краљева, Предраг Терзић изјавио да се Ветеринарски специјалистички институт ”Краљево”, иако је у надлежности Министарства пољопривреде, ставио на располагање градском штабу за ванредне ситуације. Тиме је омогућено да се узорци, не само из Рашког управног округа, већ и из суседних управних округа, обрађују на овом Институту, што је допринело да грађани Краљева и околоне на време добију резултате. Терзић је додао „Сигуран сам да ће ова вредна донација помоћи да ВСИ ”Краљево” и даље правовремено реагује како бисмо резултате добијали на време“.

Директор Ветеринарског специјалистичког института ”Краљево” Мишо Коларевић нагласио је да опрема коју су добили има двоструки значај. „Нова опрема подразумева пре свега повећање капацитета, односно могућност већег броја узорака, али и још важније, она подразумева виши ниво  биосигурности и биобезбедности. То значи да су људи које раде у лабораторији, али и околина изузетно безбедни и сигурни од патогена“. Коларевић је додао и то да ће донирана опрема користити и у даљем раду, у рутинским испитивањима које се тичу заразе и болести животиња. Он се захавлио СРБАТОМ-у на донацији и на дугогодишњој сарадњи.

Инспектор за нуклеарну и радијациону сигурност и безбедност Србије у СРБАТОМ-у др  Милан Танић појаснио је да је донирана опрема мултифункционална и обезбеђује брзу детекцију SARS – CoV-2 вируса. Посебно је истакао да су дониране лабораторије такве да у свом саставу имају кабинете биосигурносног нивоа 2 и 3 што значи да се може радити са високо патогеним вирусима, односо са вирусима који имају висок ризик и за друштво и за појединце. Осим брзе детекције, као додатну предност опреме навео је сигурност и заштита људи који раде у лабораторијама.

Управо због изазовне епидемиолошке ситуације у земљи, СРБАТОМ је још у марту месецу иницирао захтев за донацију у виду опремања јединице за RT-PCR тестирање на COVID-19 од Међународне агенције за атомску енергију (MAAE), у својству државног органа који у име Републике Србије координира техничку сарадњу са МААЕ. Успео је да издејствује опрему чија је новчана вредност већа од 250.000 евра и то за Ветеринарски специјалистички институт ”Краљево”,  Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ и Научни институту за ветеринарство ”Нови Сад”.