Regionalni trening kurs za hvatanje divljih životinja i uzimanje uzoraka

Prilog o VSI Kraljevo na AgroTV
11. 03. 2023.
Praznično radno vreme
26. 04. 2024.
Prilog o VSI Kraljevo na AgroTV
11. 03. 2023.
Praznično radno vreme
26. 04. 2024.

Regionalni trening kurs za hvatanje divljih životinja i uzimanje uzoraka

U saradnji sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), Veterinarski specijalistički institut Kraljevo iz Kraljeva je organizovao međunarodni Regionalni trening kurs za hvatanje divljih životinja i uzimanje uzoraka (Regional Training Course on Capturing Wildlife Animals and Collecting Samples) u periodu od 09-13 oktobra 2023. godine. Ovaj trening kurs (EVT2303079) je deo šireg regionalnog projekta IAEA, RER5027 Unapređenje kapaciteta za pripremljenost u sektoru veterine za suočavanje sa novim i ponovljenim bolestima stoke i divljih životinja (Enhancing Preparedness Capacities of the Veterinary Sector to Confront with Emerging and Re-emerging Diseases of Livestock and Wildlife).

Svrha treninga je bila da se 26 učesnika iz 18 zemalja  obuči za hvataju divlje životinje (slepi miševi, glodari, divlji preživari i divlji mesojedi) i uzimanje uzoraka za laboratorijska ispitivanja. Trening je izvođen na više lokaliteta na planini Goč, Kopaoniku i Tari. Eminentnii stručnjaci iz zemlje i inostranstva su praktično demonstrirali hvatanje životinja, bezbedno rukovanje i uzimanje krvi, birseva i drugih uzoraka neophodnih za laboratorijska ispitivanja.

Pored stručnog dela, gosti iz inostranstva su imali priliku da se upoznaju sa tradicionalnom domaćom kuhinjom, gostoprimstvom i obiđu istorijske kulturne objekte, manastire Studenicu i Žiču, kao i turističke atrakcije Kopaonik i Drvengrad.